Energiahatékonyság – a közintézmények is érintettek

Az energiahatékonysági törvény tavaly év végi módosításai nem csak a vállalatok, hanem a közintézmények számára is jelentős változásokat tartalmaznak.

A legfontosabb ezek közül talán az energiamegtakarítási intézkedési terv elkészítésére vonatkozó kötelezettség, amelynek legelőször 2017. március 31-ig kell megfelelni.

De mi is ez pontosan?

Csakúgy, mint a nagyvállalatok, az energetikai audittal, a közintézmények is kötelesek számba venni energiamegtakarítási potenciáljukat és az energiamegtakarítási intézkedési tervet felvázolni az elérhető megtakarítások kiaknázása érdekében. Az energiamegtakarítási intézkedési tervben öt éves időtartamra kell vázolni a közintézmények tulajdonában és használatában álló épületekkel kapcsolatos energiahatékonysági feladatokat és megtakarítási lehetőségeket, valamint részletezni kell, hogy képzeli ezek megvalósítását az adott épület üzemeltetéséért és fenntartásáért felelős szervezet vezetője.

Az energiamegtakarítási intézkedési tervet a MEKH által megadott minta alapján kell elkészíteni és  a Nemzeti Energetikusi Hálózat területileg illetékes irodája felé megküldeni.

Itt azonban nem ér véget a feladat, hiszen az energiamegtakarítási intézkedési tervben leírtakat meg is kell valósítani, a megvalósítás folyamatát ellenőrizni, valamint az épületek energiafelhasználását a Nemzeti Energetikusi Hálózat által üzemeltetett online felületen rögzíteni szükséges.