Energiagazdálkodás – szakreferenssel könnyebb

Az energiagazdálkodás területén a jövőben várhatóan nagyon fontos szerepet töltenek be az energetikai szakreferensek. Ezek a szakemberek, a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott feladatkörükben eljárva felelnek a hatékony energiagazdálkodás kialakításáért és működtetéséért.

Az energetikai szakreferens köteles a hazai és a külföldi energetikai gyártó, energiatermelő- és szolgáltató társaságoktól függetlenül végezni a tevékenységét. Ez biztosítékot jelent ügyfeleinek, hogy minden esetben objektív mérlegelésen alapuló, kizárólag a műszaki- gazdasági racionalitás és a piaci lehetőségek adta keretek által meghatározott módon tevékenykedik.

Feladata a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kötelezett gazdálkodó szervezetek energiagazdálkodási folyamataiban a felhasználás nyomon követésétől  a hatékonyság növelő optimalizációs lehetőségek feltárásán keresztül az energiafelhasználás csökkentését célzó műszaki megvalósítások véleményezéséig  napi szinten részt vesznek a szakreferensek.

Feladatuk továbbá az időszakosan ismétlődő energetikai audit során az auditálási folyamat véleményezése, illetve az ISO 50001 energiairányítási rendszer felügyeletében történő aktív részvétel is.

Az energetikai szakreferens igénybevételével lehetővé válik, hogy egy független külső szakértő új nézőpontot hozzon az energiagazdálkodással kapcsolatos tevékenységekbe, új megoldásokat,  javaslatokat fogalmazzon meg annak ösztönzésére, hogy az energia felhasználása még gazdaságosabb legyen.